29 March, 2012

Avrupa'nın En Golcü Oyuncuları - İstatistik

Messi, Sevilla maçıyla "150 gol barajını aşan en genç oyuncu" ünvanınında sahibi oldu. Daha önce bu ünvan Real Madrid'in unutulmaz oyuncusu Raul'a aitti. Raul, 25 yaşındayken bu ünvanın sahibi olmuştu.

Aradan üçgün geçti ve bu kez Messi, Granada ile oynana maçta bu sezon ligdeki 8. hat-trick ini yaparak Barcelona kulübünün gelmiş geçmiş en golcü oyuncu ünvanına sahip oldu. Daha önce bu ünvana sahip oyuncu ise 50'li yıllarda 232 golle fileleri havalandırmış olan Cesar Rodriguez 'dı.

24 yaşındaki futbolcu bu sezon tüm kupalarda toplam 54  gole ulaştı. Toplamda Barcelona forması ile ulaştığı gol sayısı ise tamı tamına 234. Muazzam bir sayı, kırılmadık rekor bırakmayan bu mucize futbolcunun futbol hayatı boyunca atacağı gol sayısını gerçekten merak ediyorum. Sadece bu sezon gol sayısının 65 düzeyinde bitmesi çok olası. Sanırım yine yılın oyuncusu seçilecektir.

Tüm bu istatistikler Messi'den önce Avrupada boy göstermiş En Golcü Oyuncuları hatırlattı. "Messi'den önce ve Messi'den Sonra" olarak adlandırılabilecek tarihe şahitlik ederken tarihteki yerlerini almış olan eski golculeri de yad etmekte fayda var.

Avrupa'nın En Golcü Oyuncuları - İstatistik

Raul Gonzalez - Real Madrid

Şahsen, İlk aklıma gelen isimdir. 1994-2010 yılları arasında formasını giydiği Real Madrid ile 741 maçta 323 gol atma başarısı göstermiştir. Aynı zamanda Real Madrid'in Şampiyonlar Ligindeki 144 maçta 71 gol atarak En Golcü Oyuncu ünvanını halen taşımaktadır. En büyük rakibi 129 maçta 128 gol atan Cristiano Ronaldo 'dur. Tek kelime ile inanılmaz.

Gunnar Nordahl - AC Milan

İsveçli Gunnar Nordahl, 1949-1956 yılları arasında formasını giydiği AC Milan ile 268 maçta 221 gol atarak kulüp tarihinin En Golcü Oyuncusu ünvanını elde etti ve aynı zamanda 5 kez Serie A'da gol kralı oldu. Halen daha bir sezonda en çok gol atan oyuncu ünvanını, Gunnar Nordahl, 35 golle elinde tutmaktadır.

Ian Rush - Liverpool

660 maçta 346 gol atan Ian Rush Liverpool'un En Golcü Oyuncudur. Şuan Liverpool'un teknik direktörü olan Kenny Dalglish ile gelmiş geçmiş en iyi ikililerden biri olarak kabul edilir.

Gerd Muller - Bayern Munich

427 Bundesliga maçında 365 gol atan Gerd Muller, Bayern Munich 'in En Golcü Oyuncudur. Tek olası rakibide 111 maçta 77 gol atan Mario Gomez.

Piet van Reenen - Ajax

1929 - 1942 yılları arasında formasını giydiği Ajax takımında 237 maçta forma giyen Piet van Reenen toplamda 273 gol atarak Ajax tarihinin En Golcü Oyuncusu ünvanını elde etmiştir. Kendisine Ajax taraftarlarınca "Goaltjes-Piet," (Goal-poacher Piet) lakabı takılmıştır. (Goal Poacher, için şu tanımı kullanabiliriz; Gol yollarından fırsatçı golcü, özellikle keleyle penaltı noktasına kadar olan alanda sezgileri ve yetenekleri ile adeta gol makinesi gibi gol yagdırabilen futbolcu)

Giuseppe Meazza - Inter Milan

Giuseppe Meazza ismini duymayan yoktur. İnter Tarihinin 288 gol ile en golcü oyuncusudur.

Sir Bobby Charlton - Manchester United

758 maçta oynamak zaten ayrı bir meziyet ve bir forvet için ingilterede azımsanmayacak kadar gol: tam 249.

Bir ihtimal kendisine Wayne Rooney yetişebilir mi? 356 maçta 175 gol istatistiği ile Rooney'e Giggs kadar uzun bir kariyer nasip olursa M.United'ta neden olmasın?

Tabi buna benzer daha birçok golcü var. Türkiye'den de Hakan Şükür'ü bu kategoriye ekleyebiliriz esasında.

1 comment:

Anonymous said...

hepsi bir yana messi bir yana